Ogórki małosolne z chilli i miodem

Ogórki małosolne z chilli i miodem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki świeże

    1/2 kg
  • papryczka chili

    1 szt
  • miód płynny

    1 łyżka
  • woda letnia

    1 litr
  • sól

    1 łyżka
  • korzeń chrzanu

    2 plasterki
  • koperek

    2 gałązki
  • czosnek ząbki

    1 szt
  • liść chrzanu

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę gotujemy, dodajemy sól, mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia.

Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy je w grubsze plasterki.

Do słoika wkładamy garść pokrojonych ogórków dodajemy, plasterek chrzanu ,klika plasterków czosnku i kilka plasterków papryczki chilli, następnie układamy kolejną warstwę ogórków, gałązkę kopru, liść dębu i chilli. I znowu ogórki, chrzan, czosnek i chilli i ogórki (kolejność nie ma większego znaczenia tak naprawdę ale fajnie jak smaki przenikają się warstwami, a nie wszystkie znajdują się w 1 miejscu), koperek. Ogórki polewamy 1 łyżką płynnego miodu, a następnie zalewamy je przygotowaną wcześniej wodą z solą. Słoik zamykamy (możemy nim lekko potrząsnąć aby woda i miód się wymieszały) i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin (najlepiej przetrzymać je 24 godziny).

Ogórki fajnie komponują się z mięsami z grilla ale sprawdzają się też świetnie jako dodatek do kanapek, polecam :D

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wacław

01.07.2017 15:27
pycha,moje smaki :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat