Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rigatoni z batatem i chorizo

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron 1 opakowanie
chorizo 100 gram
batat 1 szt
pomidorki koktajlowe 1 opkaowanie
orzechy 1 garść
szczypiorek 1/2 pęczka
woda 2/3 szklanki
sól i pieprz
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Rigatoni z batatem i chorizo

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta.

Chorizo kroimy w plasterki. Batata obieramy i kroimy go w kostkę. Opłukane i osuszone pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Szczypiorek siekamy. Orzechy pecan prażymy na gorącej patelni – przekładamy na deskę lekko siekamy.

Na patelnie wylewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej pokrojone chorizo. Kiedy kiełbasa ładnie się zarumieni dodajemy do niej pokrojonego Batata i smażymy 1-2 minutki. Na patelnie wlewamy wodę, przykrywamy ją pokrywką i podduszamy mięso wraz z batatem około 10 minut ( w tym czasie bata powinien zmięknąć, ale nie może się rozgotować ma być al dente).

Odkrywamy patelnie- odparowujemy nadmiar wody, dodajemy pomidorki i orzechy pecan – wkładamy ugotowany makaron i mieszamy. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem, posypujemy szczypiorkiem, skrapiamy oliwą z oliwek i serwujemy, smacznego :D

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak