Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka w miodzie z duszoną botwinką z rabarbarem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kaczki 4 szt
miód 4 łyżki
tymianek 2 gałązki
botwinka 2 pęczki
rabarbar 2 łodygi
masło 2 łyżeczki
szczypiorek 1/2 pęczka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka w miodzie z duszoną botwinką z rabarbarem

Kaczkę myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 18-200 stopni piekarnika. Pieczemy je 20 minut. Miód łączymy z posiekanym tymiankiem. Po upływie 25 minut wyjmujemy nogi z kaczki z piekarnika i smarujemy je wymieszanym wcześniej miodem z tymiankiem. I wstawiamy kaczkę z powrotem do piekarnika na 15-20 minut.

Botwinkę drobno kroimy (osobno łodyżki, osobno liście). Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy.

Na patelni rozpuszczamy masło i smażmy na nim przez 2 minuty pokrojone drobno łodygi botwinki. Następnie dodajemy pokrojony rabarbar i smażymy 1-2 minutki. Dokładamy pokrojone liście botwinki i szczypiorek, wlewamy ½ szklanki wody i dusimy pod przykryciem botwinkę przez około 1 5 minut. Botwinka jest gotowa kiedy rabarbar zmięknie, wtedy doprawiamy ją do smaku solą, pieprzem i odrobiną miodu.

Upieczoną kaczkę wykładamy półmisek i serwujemy z duszoną botwinką i młodymi ziemniaczkami z wody, smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak