Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik cielaczek

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto jasne

mąka ziemniaczana 150 g
mąka pszenna 50 g
cukier 1 szkl
sól szczypta
ocet 10 % 1 łyzka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka
białko 6 szt

Ciasto ciemne

jajko 6 szt
cukier 3/4 szkl
mąka pszenna 1 szkl
sól szczypta
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
kakao 2 łyżki

Masa serowa

twaróg 1 kg
cukier 1 szkl
cukier waniliowy 1 torebka
żółtko jajek 6 szt
masło 200 g
budyń śmietankowy 1 szt
mąka ziemniaczana 1 czubata łyżka
mleko 1/2 szkl

Polewa

masło 1/4 kostki
cukier 4 łyżki
kakao 4 łyżki
mleko 4 łyżki
wiórki kokosowe 8 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik cielaczek

Ciasto białe. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,wsypać cukier i miksować na szklistą bezę na najszybszych obrotach, następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wlać ocet, i miksować na wolnych obrotach aż składniki się połączą. Ciasto ciemne: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i zmiksować na szklistą bezę. Następnie dodać żółtka i krótko zmiksować. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, zmiksować do połączenia składników na średnich obrotach.Blaszkę o wymiarach 25x39 cm wyścielić papierem do pieczenia, nakładać po łyżce ciasta jasnego i ciemnego naprzemiennie, aż do wyczerpania obu mas. Na końcu przemieszać delikatnie za pomocą patyczka do szaszłyków. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni,i piec około 45 - 50 minut. Ciasto wystudzić i przeciąć na trzy blaty. Masa sernikowa: Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną rozmieszać w zimnym mleku.Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać masło i zmiksować na gładko. Do sporego garnka przełożyć twaróg, dodać masę żółtkową,i podgrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając. Gdy masa zacznie się gotować, wlać roztwór budyniowy i cały czas mieszać aż do zagęszczenia sera.Masę serową odstawić do ostygnięcia. Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę masy sernikowej, przykryć drugim blatem , wyłożyć pozostałą masę i przykryć trzecim biszkoptem. Ciasto schłodzić w lodówce. Masło roztopić dodać cukier mieszać aż się rozpuści następnie dodać kakao i mleko. Ciepłą polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 01.07.2017 20:44
Mniam.mniam
Róża1 30.06.2017 09:47
Super serniczek !!! a nazwa bombowa :-).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak