Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz wielkanocny

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kości wieprzowe 50 dag
sól 1,5 łyżeczki
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/2 szt
cebula 1 szt
kiełbasa 10 dag
boczek wędzony 10 dag
grzyby suszone 2 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 kulki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 kulki
kiełbasa biała 20 dag
ząbki czosnku 2 szt
zakwas na żur 250 ml
majeranek 2 łyżeczki
śmietana 18 proc 200 g
jajko 8 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz wielkanocny

Do dużego garnka włożyć opłukane kości, wlać 3 litry zimnej wody, posolić i gotować pod przykryciem przez ok. pół godziny.Następnie dodać obrane warzywa, nieobraną opłukaną cebulę, wędzony boczek i kiełbasę , suszone grzyby , pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Po zagotowaniu zszumować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę. Do wywaru dodać białą kiełbasę, majeranek i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut.Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zakwas na żur i gotować około 5 minut często mieszając.Zupę doprawić solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody, dodać kilka łyżek gorącej zupy i zagęścić. Podawać z kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 29.06.2017 22:17
przepyszny !!!!!!!!!!
agnieszka214 29.06.2017 20:39
Barszcz biały jest pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak