Rydze kiszone

Rydze kiszone

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rydze

    1 kg
  • ziele angielskie

    do smaku
  • liście laurowe

    kilka listków
  • sól peklowa

    2,5 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rydze powinny być średniej wielkości i bez korzonków. Należy je dokładnie oczyścić, ułożyć w łoju przekładając przyprawami. Każdą warstwę grzybów należy dobrze posolić. Ułożone w naczyniu grzyby zakręcić i wynieść w chłodne miejsce . Gdy grzyby wydziela sok i opadną dołożyć do pełna świeżych rydzów i ponownie odstawić. Gdyby wydzieliła się zbyt mała ilość soku (tzn. gdyby grzyby nie były pokryte sokiem) trzeba rydze zalać silnie osolona wodą tak aby były przykryte całkowicie płynem. Ponieważ powierzchnia płynu szybko pokrywa się pleśnią należy pamiętać o częstym jej zbieraniu i myciu zakrętki słoika. Kiszone grzyby należy przechowywać w chłodnym pomieszczeniu, uzupełniając od czasu do czasu odparowany płyn.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Natalia40

08.08.2011 22:13
wow

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat