Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rydze kiszone

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rydze 1 kg
ziele angielskie do smaku
Liść laurowy suszony Prymat kilka listków
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rydze kiszone

Rydze powinny być średniej wielkości i bez korzonków. Należy je dokładnie oczyścić, ułożyć w łoju przekładając przyprawami. Każdą warstwę grzybów należy dobrze posolić. Ułożone w naczyniu grzyby zakręcić i wynieść w chłodne miejsce . Gdy grzyby wydziela sok i opadną dołożyć do pełna świeżych rydzów i ponownie odstawić. Gdyby wydzieliła się zbyt mała ilość soku (tzn. gdyby grzyby nie były pokryte sokiem) trzeba rydze zalać silnie osolona wodą tak aby były przykryte całkowicie płynem. Ponieważ powierzchnia płynu szybko pokrywa się pleśnią należy pamiętać o częstym jej zbieraniu i myciu zakrętki słoika. Kiszone grzyby należy przechowywać w chłodnym pomieszczeniu, uzupełniając od czasu do czasu odparowany płyn.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalia40 08.08.2011 22:13
wow

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak