Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony boczek

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek surowy 1000 g
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
kminek Prymat 1 łyżeczka
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
olej słonecznikowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony boczek

Kroki postępowania

1
Boczek surowy opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem kuchennym papierowym i natrzeć solą czosnkową .
Krok 1 - Pieczony boczek  foto
2
Następnie przygotować z podanych składników marynatę , włożyć boczek do marynaty i obtoczyć cały dokładnie . Przełożyć do lodówki na 10 godzin .
Krok 2 - Pieczony boczek  foto
3
Wyjąć i przełożyć do blaszki lub naczynia żaroodpornego . Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach około 40 -45 minut przykryty folią aluminiową , dopiero pod koniec odkryć aby przypiekł się ładnie z wierzchu .
Krok 3 - Pieczony boczek  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak