Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety zapiekane z mozzarellą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 50 dag
cebula 1 szt
jajko 1 szt
bułka czerstwa 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
sól i pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna 2 łyżeczka
mąka pszenna do obtoczenia
olej do smażenia
sok pomidorowy 500 ml
bazylia 1 łyżeczka
mozzarella w kulce 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety zapiekane z mozzarellą

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na 2 łyżkach oleju a bułkę moczymy w wodzie. Do mięsa dodajemy cebulę, odciśniętą bułkę, wbijamy jajko. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką przyprawy uniwersalnej. Dokładnie mieszamy.Z powstałej masy formujemy kotlety, obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni. Pulpety układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sokiem pomidorowym dodajemy bazylię i łyżeczkę przyprawy uniwersalnej. Doprawiamy solą , pieprzem i dodajemy pokrojoną w plastry mozzarellę. Całość zapiekamy w piekarniku 20 minut w temperaturze 180 C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak