Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa czosnkowa z pulpecikami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

cebula 1 szt
czosnek główka
bulion 1,5 l
ziemniaki 6 szt
serek topiony 5 dag
sól i pieprz do smaku
masło łyzka
groszek ptysiowy kilka łyżek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
szczypiorek 1/2 pęczka

Pulpety

mięso mielone 50 dag
jajko 1 szt
bułka czerstwa 1 szt
mąka do obtoczenia
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa czosnkowa z pulpecikami

Kroki postępowania

1
Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Do mięsa dodać bułkę wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Formować małe kulki, obtoczyć je w mące i usmażyć na oleju na rumiano.
Krok 1 - Zupa czosnkowa z pulpecikami foto
2
Cebulę i czosnek posiekać oraz zeszklić na roztopionym maśle.
Krok 2 - Zupa czosnkowa z pulpecikami foto
3
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do wrzącego bulionu. Do bulionu dodać serek topiony, podsmażoną cebulę i gotować aż ziemniaki zmiękną.
Krok 3 - Zupa czosnkowa z pulpecikami foto
4
Zupę doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i zmiksować blenderem na gładką masę. Do zupy dodać pulpeciki, pogotować jeszcze 5 minut i dodać posiekany szczypiorek. Podawać z groszkiem ptysiowym.
Krok 4 - Zupa czosnkowa z pulpecikami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak