Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada śmietanowa z bananami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 5 szt
mąka pszenna 3/4 szkl
cukier 6 lyżek
woda 80 ml
olej 45 ml
kakao 4 łyzki

Masa śmietanowa

śmietana 30% 250 ml
galaretka cytrynowa 1 szt
banan 2 szt

Polewa

masło 1/4 kostki
cukier 6 łyżek
kakao 3 łyzki
mleko 2 łyżki
wiórki kokosowe do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada śmietanowa z bananami

Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier, olej, wodę oraz mąkę i kakao. Ciasto wlewamy na natłuszczoną wyścieloną papierem do pieczenia dużą blachę dołączoną do piekarnika. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 15 minut. Z ciasta delikatnie ściągamy papier do pieczenia, nakładamy nowy i zwijamy jak w roladę. Odkładamy do całkowitego ostygnięcia. 2. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Roladę rozwijamy na papierze i smarujemy cienką warstwą śmietany. Na środku rolady układamy wzdłuż banany i przykrywamy masą śmietanową i zwijamy roladę. 3. Margarynę roztapiamy dodajemy cukier i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy na samym końcu wlewamy mleko. Ciepłą polewą polewamy roladę i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki aby rolada stężała.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 29.06.2017 16:38
pyszny deser :)
Mniam 29.06.2017 12:37
Bardzo smakowita rolada :)
Madzai 29.06.2017 11:47
Pysznie wygląda :)
Ola1984 29.06.2017 11:39
Fajnie się prezentuje :)
Patrycja33 29.06.2017 10:28
wygląda cudownie!
olkaaa 29.06.2017 10:13
muszę zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak