Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto góra lodowa

5.0
(165)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto góra lodowa, to połączenie delikatnego biszkoptu kakaowego z nutką kawy z dwoma kremami: waniliowym i czekoladowym. Wykończenie ciasta przekrojonymi na pół biszkoptami dodaje mu finezji! Jeśli nie znasz tego przepisu, koniecznie wypróbuj!

Składniki:

Ciasto

jajko 5 szt
cukier 1 szkl
mąka pszenna 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyzki

Poncz

wrzątek szkl
kawa rozpuszczalna 2 łyzki

Masa budyniowa

mleko 2 szkl
żółtko jajek 2 szt
cukier 3/4 szkl
cukier waniliowy 1 torebka
mąka pszenna 2 łyżki
budyń śmietankowy 2 czubate łyżki
masło 200 g

Masa z mleka w proszku

mleko w proszku 2 szklanki+ 2 łyzki
masło 250 g
cukier 1/2 szkl
woda 1/2 szkl
kakao 2 łyzki
biszkopty okrągłe 120 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto góra lodowa

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy żółtka i ciągle ubijając pomału dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao.
Krok 1 - Ciasto góra lodowa foto
2
Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 36x24 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C.
Krok 2 - Ciasto góra lodowa foto
3

Ciasto studzimy, ściągamy papier i kroimy na pół. Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostudzenia. Każdy blat ciasta nasączamy kawą.

Krok 3 - Ciasto góra lodowa foto
4

Krem budyniowy: Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do masy dodajemy mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotowujemy i pomału wlewamy masę jajeczną, często mieszamy i gotujemy budyń. Budyń odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimny budyń, aż do połączenia się składników. Masa z mleka w proszku:

Krok 4 - Ciasto góra lodowa foto
5

Masło gotujemy z wodą i cukrem, zostawiamy do przestygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Masę dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku.

Krok 5 - Ciasto góra lodowa foto
6

Na jeden blat ciasta wykładamy połowę masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem biszkopta. Na biszkopt wykładamy pozostałą masę budyniową, układamy przekrojone na pół biszkopty.

Krok 6 - Ciasto góra lodowa foto
7

Masy z mleka w proszku na przemian wlewamy łyżką między biszkopty. Ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało. Masa będzie dość płynna.  Trzeba szybko oblewać nią wierzch ciasta, bo szybko tężeje.

Krok 7 - Ciasto góra lodowa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 29.06.2017 20:25
poprosze o porcyjkę :)
Ola1984 29.06.2017 11:41
Warte spróbowania :) Świetnie wygląda :)
KORAL 29.06.2017 09:31
fajne ciasto :)
mirosława4 29.06.2017 07:35
apetyczne !
norweska20 28.06.2017 23:58
apetyczne ciacho..chętnie bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak