Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Biały Lion

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 6 szt
cukier 1 szkl
mąka pszenna 1.5 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
biała czekolada 50 g

Masa budyniowa

żółtko jajek 4 szt
mleko 3,2% 4 szkl
mąka pszenna 6 łyżek
mąka ziemniaczana 4 łyżki
cukier 6 łyżek
sok z cytryny 3 łyżki
masło 300 g

Poncz

woda 1/2 szkl
sok z cytryny 2 łyżki

Dodatki

ryż preparowany 100 g
masa krówkowa 510 g
orzeszki ziemne 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Biały Lion

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę dodajemy cukier, żółtka, obie maki, i wszystko delikatnie miksujemy. Na koniec dodajemy startą białą czekoladę. Ciasto wlewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy i kroimy na pół.
Krok 1 - Ciasto Biały Lion foto
2
Ryż preparowany mieszamy dokładnie z masą kajmakową.
Krok 2 - Ciasto Biały Lion foto
3
3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem a w pozostałej części mleka miksujemy żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wylewamy na gotujące się mleko, i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch dodajemy sok z cytryny i po łyżce zimnego budyniu.
Krok 3 - Ciasto Biały Lion foto
4
Oba blaty biszkopta nasączamy ponczem i wykładamy ryż preparowany z masą kajmakową. Na ryż wykładamy 2/3 masy budyniowej przykrywamy drugim biszkoptem.
Krok 4 - Ciasto Biały Lion foto
5
Biszkopt smarujemy resztą kremu i posypujemy orzeszkami ziemnymi
Krok 5 - Ciasto Biały Lion foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 29.06.2017 11:41
Ciekawy przepis :)
Franciszek 29.06.2017 01:00
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak