Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Kraina lodu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 5 szt
cukier 1 szkl
mąka pszenna 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa

śmietana 30% 0,5 l
galaretka cytrynowa 1 szt
galaretka niebieska 1 szt

Dodatki

galaretka niebieska 2 szt
biszkopty podłużne 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Kraina lodu

Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy żółtka i ciągle ubijając pomału dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 36x24 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy papier. Galaretkę cytrynową i niebieską rozpuszczamy osobno w1/2 szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, do jednej części wlewamy tężejącą niebieską galaretkę , dokładnie mieszamy i wykładamy na biszkopt. Na masie rozkładamy jedno opakowanie biszkoptów. Wstawiamy do lodówki na 10 minut aby masa zastygła. Do pozostałej części śmietany wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową mieszamy i rozsmarowujemy na cieście. Na masie rozkładamy pozostałe biszkopty i wstawiamy ponownie do lodówki aby masa stężała. Zalewamy 2 niebieskimi galaretkami rozpuszczonymi w 2 szklankach wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 29.06.2017 08:36
pyszne ciasto
Franciszek 29.06.2017 00:59
dobre do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak