Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-gryczany

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
mąka pszenna pełnoziarnista 1,5 szkl
mąka pełnoziarnista 0,5 szkl ( gryczana)
cukier 1 łyżeczka
drożdże 2,5 dag
masło 3 łyżki
sól 1,5 łyżeczki
mleko 250 ml
woda letnia 150 ml
orzechy nerkowca 3 łyżki ( posiekane)
słonecznik łuskany 0,5 szkl
sezam do posypania
olej 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-gryczany

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w cukrze, wymieszać z ciepłą wodą i 2 łyżkami mąki, przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Chleb pszenno-gryczany  foto
2
Do drugiej miski wsypać wszystkie gatunki mąki, sól i wymieszać.
Krok 2 - Chleb pszenno-gryczany  foto
3
Następnie do mąki wlać rozczyn i ciepłe mleko, wyrabiać.
Krok 3 - Chleb pszenno-gryczany  foto
4
Po 5 minutach wyrabiania dodać rozpuszczone, przestudzone masło, posiekane orzechy i słonecznik.

Wyrabiać do momentu gdy ciasto będzie odchodziło od miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 4 - Chleb pszenno-gryczany  foto
5
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przerobić na posypanej mąką desce i uformować bochenek.

Włożyć do foremki keksowej, posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą o wymiarach 30/12 cm.
Krok 5 - Chleb pszenno-gryczany  foto
6
Blaszkę z ciastem pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.

Następnie naciąć ostrym nożem, posmarować wodą lub mlekiem, posypać sezamem.
Krok 6 - Chleb pszenno-gryczany  foto
7
Ciasto włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.
Krok 7 - Chleb pszenno-gryczany  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak