Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos grzybowo-śmietanowy z czerwonych kozaków

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kozaki czerwone 700 g
cebula 3 szt
śmietana 18 proc 300 g
masło 2 łyżki
listek bobkowy 1 szt
ziele angielskie 3 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
posiekane listki tymianku

Porada

Sos ma być dość pieprzny. Do wykonania sosu można użyć innych grzybów leśnych.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos grzybowo-śmietanowy z czerwonych kozaków

Kroki postępowania

1
Grzyby oczyścić i pokroić w drobniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić na drobną kosteczkę. Cebulę szklić na rozgrzanym maśle
Krok 1 - Sos grzybowo-śmietanowy z czerwonych kozaków foto
2
Kiedy cebula już się zeszkli dołożyć do garnka z cebulą grzyby i wszystko razem smażyć ok 10 minut cały czas mieszając. Zalać wodą tak aby nakryła grzyby, dodać przyprawy i dusić ok 1,5 h.
Krok 2 - Sos grzybowo-śmietanowy z czerwonych kozaków foto
3
W miarę wygotowywania się wody uzupełniać ją. Śmietanę zahartować gorącym sosem i wlać ją do garnka, ponownie wszystko zagotować. Podawać z makaronem, ziemniakami lub jako dodatek do mięs. Smacznego!
Krok 3 - Sos grzybowo-śmietanowy z czerwonych kozaków foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna Kryla 11.07.2017 11:14
Martyna mi mąż grzyby z trasy przywiózł, bo u nas też lipa:)
SzczyptaChili 03.07.2017 11:54
Ale mi ochoty narobiłaś , u nas pustka w lasach

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak