Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fenkuł duszony w martini

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fenkuł 2 szt
Martini Bianco 125 ml
cebula 1 szt
ząbek czosnku 1 szt
śmietana gęsta 3 łyżki
oliwa 2 łyżki
parmezan starty 150 g
natka pietruszki 1 łyżka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Fenkuł duszony w martini

Umyłem fenkułu, obrałem z zewnętrznych twardych liści. Natkę pietruszki posiekałem, a bulwę pokroiłem na cienkie plastry.
Cebulę pokroiłem w piórka, a czosnek w cienkie plasterki.
W patelni rozgrzałem oliwę i podsmażam w niej, stale mieszając, cebulę, po chwili dodałem czosnek. Po około 3 minutach dodałem plasterki fenkułu i smażyłem kolejne 3 minuty, mieszając.
Wlewam martini na patelnię i całość dusiłem na małym ogniu przez 10 minut, aż sos zgęstniał. Pod koniec duszenia dodałem zahartowaną śmietanę i natkę fenkułu. Doprawiłem solą i pieprzem.
Przed podaniem posypałem startym parmezanem i natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak