Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik staropolski z masą grysikową

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Piernik z masą grysikową to rodzaj piernika staropolskiego, który oprócz wkładki z powideł śliwkowych, przełożony został masą grysikową. Sami zobaczcie jak to połączenie świetnie komponuje się ze sobą! 

Składniki:

Ciasto

masło 125 g
miód 250 g
mąka pszenna 500 g
cukier 1 szkl
mleko 3,2% 250 ml
jajko 4 szt
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 torebki
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
sól szczypta

Masa grysikowa

kasza manna 8 łyżek
mleko 700 ml
cukier 1/2 szklanki
masło 200 g

Polewa

masło 6 łyżeczek
cukier 4 łyzeczki
kakao 3 łyżki
mleko 3 łyżki

Dodatki

powidła śliwkowe 500 g
perełki cukrowe do dekoracji ( można pominąć)

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik staropolski z masą grysikową

Piernik z masą grysikową świetnie sprawdzi się jako świąteczny deser. Dodatek masy grysikowej może okazać się zaskoczeniem dla gości, ale nada piernikowi delikatnego smaku i konsystencji. Ci, którzy go spróbują zapewne pomyślą, że piernik jest przełożony budyniem, a nie doskonale znany im z dzieciństwa grysikiem. 

1. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód, cukier i przyprawy do piernika. Podgrzewamy na małym ogniu aż wszystkie składniki połączą się ze sobą i odstawiamy do ostudzenia.

2. Do przestudzonego masła dodajemy przesianą mąkę, sodę, mleko, jajka i odrobinę soli. Całość miksujemy mikserem aż masa będzie dobrze wyrobiona. Ciasto po wyrobieniu jest dość luźne, ale później zmieni swoją konsystencję.

3. Ciasto przekładamy do szklanego naczynia owijamy lnianą ściereczką i odstawiamy do lodówki 6 tygodni. Po tym czasie ciasto wałkujemy na 3 blaty o grubość 0,5 cm podsypując mąką. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 36x24 wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.

4. Każdy blat ciasta pieczemy przez 20-25 minut i studzimy.

5. Upieczone blaty owijamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 2-3 dni, aż zmiękną.

6. Po tym czasie każdy blat przecinamy na pół.

Masa grysikowa:

1. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem a do pozostałego mleka wsypujemy kaszę, mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka.

2. Gotujemy około 5 minut mieszając aby kasza się nie przypaliła. Odstawiamy do ostygnięcia.

3. Zimną kaszę ucieramy z masłem do uzyskania gładkiej konsystencji.

Każdy blat ciasta przekładamy najpierw masą grysikową, przykrywamy ciastem piernikowym i powidłami. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Masło roztapiamy dodajemy cukier, kakao i mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Piernik polewamy polewą czekoladową i dekorujemy srebrnymi perełkami.

Jeśli zaciekawiła Was taka propozycja na piernik z masą grysikową - koniecznie odwiedźcie zakładkę ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI, by zainspirować się innymi, świątecznymi wypiekami. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 28.06.2017 10:24
same pyszności
gosia56 28.06.2017 09:39
super piernik
Krystyna32 28.06.2017 07:58
pyszne ciasto
Franciszek 28.06.2017 00:18
dobre ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak