Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
ryż 200 g
mięso mielone 80 dag
cebula 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
sól i pieprz do smaku
koncentrat pomidorowy 2 łyzki
mąka pszenna 3 łyżki
śmietana 1 łyżka
natka pietruszki kilka łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki

Kroki postępowania

1
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Do ryżu dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i dobrze wyrabiamy.
Krok 1 - Gołąbki foto
2
W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy główkę kapusty gotujemy i ściągamy z niej pojedynczo liście. Z każdego liścia ścinamy nerwy. W każdy liść kapusty nakładamy farsz i zawijamy dość ciasno jak na krokiety. 2. W dużym garnku na dnie układamy twarde liście kapusty które znajdują się przy głębie. po to aby nasze gołąbki nam się nie przypaliły.
Krok 2 - Gołąbki foto
3
Gołąbki układamy ciasno w garnku, zalewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem i 2 łyżkami przyprawy uniwersalnej . Gołąbki gotujemy około 1,5 godziny aż kapusta zmięknie. Po tym czasie odlewamy 2 szklanki gorącego wywaru z gotowania gołąbków , dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę gotujemy. 1/2 szklanki wody mieszamy z mąką i śmietaną, wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru i zagęszczamy sos. Gołąbki polewamy sosem pomidorowym i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Krok 3 - Gołąbki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 28.06.2017 20:57
Oj, mam na takie ochotę
Motorek 28.06.2017 08:05
bardzo dobre
Ewa Wojtaszko 27.06.2017 22:47
uwielbiam :) zimą często robie
RenataZ-et 27.06.2017 21:57
świetne gołąbki
Stenka 27.06.2017 20:46
takie lubię, tradycyjne
agnieszka214 27.06.2017 20:06
Takie gołąbki lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak