Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus z papierówek

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg papierówek
woda 1/2 szkl
cukier 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Mus z papierówek

Jabłka myjemy , obieramy, odcinamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki.
Przekładamy do garnka z grubym dnem, do którego mamy szczelną nakrywkę (zamiast garnka może być głęboka patelnia lub wok).
Na jabłka sypiemy 2 łyżki cukru i wlewamy wodę, wstawiamy na gaz i szczelnie przykrywamy. Po 2-3 minutach mieszamy drewnianą łyżką i dalej dusimy do momentu, aż jabłka się rozpadną.
Wsypujemy resztę cukru i smażymy bez przykrycia na małym ogniu ok. 10 minut, często mieszając.
Spożywamy na bieżąco, najlepiej smakuje z domową bułeczką i z naleśnikami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 27.06.2017 18:42
idealny do naleśników
Janina 27.06.2017 17:03
Też taki robię, najlepszy, bo gęsty i nie zmienia koloru ;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak