Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 2,5 szkl
jajko 1 szt
woda 1/2 szkl
sól szczypta
olej 3 łyżki

Farsz

ziemniaki 600 g
twaróg 300 g
cebula 1 szt
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
cebula 1 szt do okraszenia pierogów

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, tłuczemy i odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Zimne ziemniaki mieszamy z przeciśniętym przez praskę serem i dodajemy podsmażoną cebulę. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. 2. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól i wodę. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Wałkujemy na cienki placek, kubkiem wycinamy krążki. Na każdy krążek nakładamy po łyżce farszu, sklejamy. Wrzucamy do osolonej gotującej się wody około 5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Okraszamy podsmażoną cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 27.06.2017 15:37
mniam mniam akurat na piątek
MarysiaB 27.06.2017 14:24
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak