Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziołowe pstrągi z piekarnika

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pstrąg patroszony 4 sztuki
zioła 2 łyżki (greckie)
sól 2 łyżki
koperek 1 pęczek
natka pietruszki 1 pęczek
oregano świeże 16 gałązek
masło 100 g
olej rzepakowy 1/4 szklanki

Porada

Aromatyczne, soczyste, pachnące ziołami pstrągi pieczone to idealny obiad dla całej rodziny. Wybornie smakują podane z ziemniaczkami pieczonymi i surówką z młodej kapusty.

Przepis i sposób przygotowania na: Ziołowe pstrągi z piekarnika

1. Umyte i dokładnie osuszone na ręczniku papierowym ryby dokładnie nacieramy solą od strony skóry z obu stron. Odkładamy na 45 minut do lodówki.

2. Olej mieszamy z ziołami greckimi.

3. Koper i pietruszkę dzielimy na 4 równe części. Pstrągi układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Do środka każdego wkładamy kosteczkę (25 g) masła, pietruszkę, koperek i 4 gałązki oregano. Wierzch pstrągów za pomocą pędzelka smarujemy mieszanką oleju i greckich ziół (z obu stron).

4. Ryby pieczemy przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 27.06.2017 17:05
Pyszności;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak