Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdzówka z marmoladą i lukrem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1 kg mąki
10 dag drożdży
2 szkl. mleka
15 dag cukru
5 jaj
szczypta soli
cukier waniliowy
marmolada
cukier puder
kruszonka:margaryna, cukier, mąka
olej 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdzówka z marmoladą i lukrem

robimy rozczyn drozdze kruszymy dodajemy 2 łyżeczki cukru i troszke mleka, ale przedtem 2 szkl mleka lekko podgrzać tylko żeby było lekko ciepłe. i wymieszać rozczyn i odstawić. Bierzemy 5 jaj do osobnej miseczki wbić 3 całe jajka i 2 zółtka a 2 białka zostawić do posmarowania drożdzówek. do jajek wsypać 15 dag cukru ok 3\\4 szkl, cukier waniliowy, sól i miksować. następnie do rozczynu wsypać 1 kg mąki i letnie mleko wyrabiac a następnie ubite jajka wymieszać i na koniec 3\\4 szkl oleju i teraz dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie to wziąść troszkęciasta zrobić długi wałeczek i zawinąć w ślimaczka i tak zrobić z resztą ciasta, następnie posmarować białkiem w środek drożdzówek dodać marmoladę, obsypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego 180 st i piec 20 minut aż sie ładnie zrumienią gdy ostygną to do cukru pudru dodać troszeczkę wody polać drożdzówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 16.05.2015 22:39
drożdżówka mniam
romanrafal
romanrafal 20.12.2010 17:53
dobrze wygląda
eli82 30.08.2010 10:35
ojj zjadłabym :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak