Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pieczarkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

0,5 kg pieczarek
średnia marchewka
mała pietruszka
1/4 z średniej wielkości selera
ok. 20 cm pora
1/3 kostki masła
4,5 ziemniaków
śmietana

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pieczarkowa

Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera zetrzeć na tarce (na grubych oczkach), rozpuścić 1/3 kostki masła na patelni, wrzucić włoszczyznę i lekko poddusić, dodać również por w całości, posolić do smaku, a na końcu wrzucić drobno pokrojone pieczarki - najlepiej w paski - (mieszać od czasu do czasu i uważać, żeby się nie rozpadły), kiedy włoszczyzna z pieczarkami będą już wystarczająco przysmażone całość wrzucić do 3/4 garnka z kostkę rosołową (może być warzywna, grzybowa lub z kury) albo wywarem z rosołu (wołowy raczej odpada), następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować na małym ogniu, por wyrzucamy z garnka, zupę doprawiamy do smaku (pieprz, sól). Na koniec zupę pieczarkową można zagęścić śmietaną, wodą z mąką lub 3 dużymi łyżkami drobnej kaszki (rzecz gustu), można także posypać świeżą natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Paweł29 29.08.2010 13:27
Można przyozdobić kulkami takimi jak na zdjęciach.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak