Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie Gajowego

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

śledzie matjas 50 dag
cebula 4 duże szt
grzyby suszone 10 szt
śliwki suszone 8 szt( bez pestek)
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
olej 1 szkl
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 kulki
Owoc jałowca cały Prymat 5 szt
majeranek 1/2 łyzeczki
sól i pieprz do smaku

Marynata

woda 2 szkl
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 2 szt
Goździki całe Prymat 2 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 2 szt
ocet 10 % 1/4 szkl
cukier 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie Gajowego

Matiasy zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Marynata: Wodę zagotowujemy, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, goździki, pieprz, cukier,ocet i odstawiamy do wystudzenie.Do marynaty dodajemy filety śledziowe i odstawiamy na 4h. Po czasie filety śledziowe wyjmujemy z marynaty,odsączamy i kroimy w mniejsze paski. 2. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie grzyby gotujemy w tej wodzie do miękkości,odcedzamy i studzimy. Śliwki kroimy w cienkie paseczki sparzamy wrzątkiem i odcedzamy.Cebulę kroimy w cienkie piórka dodajemy olej i smażymy na bardzo małym ogniu około 10min. Do podsmażonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy,ziele angielskie,liść laurowy, jałowiec,śliwki oraz grzyby. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem ,majerankiem, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do ostudzonej masy pomidorowej dodajemy śledzie i mieszamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 27.06.2017 13:00
Ja również albo kupuję, albo przygotowuję podobne, gdy mam więcej czasu, są pyszne!
ben-ka 27.06.2017 11:34
Śledzie gajowego są smaczne, kupuję takie w sklepie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak