Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z makiem

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:

mąka 2,5 szklanki
jajko 1 sztuka
woda 0,5 szklanki
olej 3 łyżki

Farsz:

mak 20 dag
mleko 1 szklanka
masło 2 łyżeczki
skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżka+ do posypania pierów
rodzynki 1 łyżka
cukier puder 1 łyżka
jajko 1 sztuka
miód 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z makiem

Kroki postępowania

1

Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól, olej i wodę. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Wałkujemy na cienki placek.

Krok 1 - Pierogi z makiem foto
3
Mak płuczemy na sicie pod bieżącą wodą zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając aby nie przypalić maku. Następnie odcedzamy na sicie, studzimy i mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa.
Krok 2 - Pierogi z makiem foto
4
W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy zmielony mak, cukier puder, skórkę pomarańczową oraz rodzynki i chwilę smażymy cały czas mieszając. Masę makową studzimy dodajemy jajko, miód i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Pierogi z makiem foto
5
Kubkiem wycinamy krążki, trochę je rozwałkowujemy. Na każdy krążek nakładamy po łyżce farszu, sklejamy. Wrzucamy do osolonej gotującej się wody około 5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pierogi posypujemy skórką kandyzowaną.
Krok 4 - Pierogi z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 27.06.2017 22:53
robiłam takie w zeszłym roku,pyszne są
ben-ka 27.06.2017 11:36
takich pierogów jeszcze nie jadłam
pestka 27.06.2017 11:08
wyglądają bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak