Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chatka z piernika

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka 50 dag
masło 150 g
cukier 125 g
miód płynny 125 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
cynamon Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
żółtko jajek 2 szt
śmietana 3 łyżki

Lukier królewski

białko 2 szt
cukier puder 400 g

Dekoracja

kolorowa posypka 1 opakowanie
perełki cukrowe 1 opakowanie
barwnik spożywczy do ciast różne kolory

Przepis i sposób przygotowania na: Chatka z piernika

Masło, cukier, miód i przyprawę do piernika podgrzewamy tak, aby cukier się całkowicie rozpuścił. Masę odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa ostygnie, dodajemy łyżeczkę sody rozpuszczoną w łyżce wody i pozostałe składniki. Masę dokładnie wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na godzinę, aby ciasto się schłodziło. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i wałkujemy. Z ciasta wycinamy 2 ściany o wymiarach 10 X16 cm, 2 boki o wymiarach 14X 17 cm i 2 dachy o wymiarach 17X 11 cm. Wszystkie elementy wałkujemy na grubość około 5 mm. Z pozostałego ciasta wałkujemy gruby blat o średnicy 7 mm, który posłuży nam jako podstawa chatki. Choinki robimy, wycinając gwiazdki w 6 wymiarach foremki. Wszystkie wycięte elementy kładziemy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 7 minut. W przedniej ściance wycinamy okna i drzwi ( ja to zrobiłam po upieczeniu elementu). Lukier: Do białek dodajemy cukier puder i miksujemy, aż lukier stanie się biały i szklący tak około 4 minut na średnich obrotach. Do podstawy przyklejamy za pomocą lukru 2 ściany przednią i tylną oraz 2 boki i ostawiamy na godzinę, aby lukier zastygł. Po tym czasie przyklejamy dach. Obok domku lukrem sklejamy choinki i dekorujemy je srebrnymi perełkami. Chatkę z piernika lukrujemy, używając do tego szprycy do kremu. Udekorowaną lukrem chatkę ozdabiamy perełkami, kolorową posypką i cukrowymi kwiatuszkami. Odstawiamy, aby lukier dobrze zastygł.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 27.06.2017 10:04
bardzo fajna
JulkaTomeczek 27.06.2017 09:45
Chatka zdobiła moją komodę w święta
Krzysztof15 27.06.2017 06:15
wygląda apetycznie
jagoda5913 27.06.2017 00:04
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak