Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy z gruszkami i daktylami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kefir 400 ml
mąka pszenna 2,5 szkl
woda letnia 100 ml
drożdże świeże 2 dag
cukier waniliowy 2 łyżki
jajko 1 szt
sól 0,5 łyżeczki
gruszki 2-3 szt
daktyle 5 dag
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy z gruszkami i daktylami

Kroki postępowania

1
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru z wanilią, połączyć z ciepłą wodą i łyżką mąki, wymieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Krok 1 - Racuchy z gruszkami i daktylami  foto
2
Do miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru z wanilią, sól, kefir i jajko, niedokładnie wymieszać.
Krok 2 - Racuchy z gruszkami i daktylami  foto
3
Następnie połączyć z wyrośniętym rozczynem i pozostawić w ciepłym miejscu na około pół godziny.
Krok 3 - Racuchy z gruszkami i daktylami  foto
4
Do wyrośniętego ciasta wsypać pokrojone daktyle i obrane, posiekane gruszki.
Krok 4 - Racuchy z gruszkami i daktylami  foto
5
Wszystko razem delikatnie wymieszać.
Krok 5 - Racuchy z gruszkami i daktylami  foto
6
Na patelnię z rozgrzanym olejem łyżką nakładać nieduże porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Krok 6 - Racuchy z gruszkami i daktylami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 28.06.2017 14:34
bardzo pyszne
Motorek 26.06.2017 22:47
pyszne racuszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak