Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenne bajaderki z bakaliami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

Ciasto: 25 dag ciasto piernikowe czerstwe
serek mascarpone 20 dag
kakao 2 łyżki
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
wiórki kokosowe 3-4 łyżki
bakalie 1 szkl mieszanka studencka
alkohol 3-4 łyżki
cukier puder opcjonalnie

Pozostałe produkty

wiórki kokosowe
kakao do posypania słodkie

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenne bajaderki z bakaliami

Kroki postępowania

1
Ciasto piernikowe zetrzeć na tarce jarzynowej.
Krok 1 - Korzenne bajaderki z bakaliami  foto
2
Dodać serek mascarpone, wiórki kokosowe, skórkę pomarańczową, kakao, mieszankę studencką z posiekanymi orzechami, alkohol lub sok z cytryny.
Krok 2 - Korzenne bajaderki z bakaliami  foto
3
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku cukrem pudrem.
Krok 3 - Korzenne bajaderki z bakaliami  foto
4
Z połowy przygotowanej masy formować kuleczki wielkości włoskiego orzecha i obtaczać w wiórkach kokosowych.
Krok 4 - Korzenne bajaderki z bakaliami  foto
5
Połowę kuleczek obtoczyć w słodkim kakao.
Tak przygotowane bajaderki schłodzić w lodówce lub odłożyć na 1-2 godziny w chłodne miejsce.
Krok 5 - Korzenne bajaderki z bakaliami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak