Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka

    25 dkg
  • jajko

    1 szt
  • śliwki

    0,5 kg
  • cukier

    do smaku
  • cynamon Prymat

    do smaku
  • masło

    1-2 łyżki
  • śmietana

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Knedle ze śliwkami
Ziemniaki obrać ugotować i przecisnąć przez praskę.
Krok 2 - Knedle ze śliwkami
Śliwki umyć osuszyć z wody , przekroić na pół i wyjąć pestki.
Do wystudzonej masy ziemniaczanej dodać mąkę, jajko i szybko zagnieść ciasto.
Krok 3 - Knedle ze śliwkami
Z ciasta uformować wałek i podzielić go w poprzek na małe porcje.
Krok 4 - Knedle ze śliwkami
W każdym kawałku ciasta zrobić wgłębienie i wkładać w nie połówkę śliwki z niewielką ilością cukru a następnie zlepić i uformować kulki.
Krok 5 - Knedle ze śliwkami
Knedle wkładać do osolonego wrzątku. Gotować ok. 5 minut od chwili ponownego zawrzenia wody po włożenie knedli. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową na półmisek. Polać roztopionym masłem przed podaniem . Można również dodać śmietanę i posypać cynamonem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

26.06.2017 21:37
Zawsze są dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat