Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z kaszanki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaszanka 40 dag
cebula 2 szt
boczek wędzony 20 dag
pieprz do smaku
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
ziemniaki 6 szt
sól 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
masło 3 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
mleko 6 łyżek
szczypiorek do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kaszanki

Kroki postępowania

1
Kaszankę obieramy ze skórki, kroimy w grube plastry i układamy w formie do pieczenia. Kaszankę posypujemy pieprzem i połową łyżeczki majeranku.
Krok 1 - Zapiekanka z kaszanki foto
2
Cebulę kroimy w paski, boczek kroimy w słupki, kilka plasterków zostawiamy na wierzch i smażymy na 2 łyżkach oleju do zrumienia.
Krok 2 - Zapiekanka z kaszanki foto
3
Usmażoną cebulę i boczek układamy na kaszance. Posypujemy pieprzem, i pozostałym majerankiem. Ziemniaki gotujemy z solą do miękkości, ugniatamy z masłem i mlekiem na puree. Doprawiamy gałką muszkatołową i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Zapiekanka z kaszanki foto
4
Puree układamy na cebuli, łyżką wyrównujemy powierzchnię zapiekanki, układamy kilka plasterków boczku na wierzchu i zapiekamy 30 minut w temperaturze 190 C. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Krok 4 - Zapiekanka z kaszanki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 27.06.2017 10:00
bardzo fajny pomysł
KORAL 27.06.2017 08:53
ciekawa, kaszankę uwielbiamy
agaK. 26.06.2017 15:47
Fajne wykorzystanie produktu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak