Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z białek

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 200 ml
cukier 150 gram
masło 120 gram
mleko 150 ml
mąka tortowa 200 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sok z cytryny 3 łyżki
skórka z cytryny
kawa rozpuszczalna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z białek

Zimne białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie dosypywać porcjami cukier. Masło stopić i przestudzić , następnie na zmianę z mlekiem i przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodawać do ubitych białek i cały czas ucierać na najmniejszych obrotach miksera. Otartą skórkę z cytryny i sok cytrynowy dodać na koniec do ciasta i wymieszać.
Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie przelać do niej ¾ całego ciasta, a do reszty ciasta w misce dodać kawę, wymieszać i wylać na jasne ciasto.
Piec w temp. 170 st z termoobiegiem około 40 minut po upieczeniu i wystudzeniu posypać spora ilością cukru pudru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 26.06.2017 18:51
Piękna i na pewno pyszna babeczka ;)
Małgorzata92 26.06.2017 11:36
Pomysłowa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak