Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe ciasto z kremem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto dyniowe

mąka tortowa 3 szklanki
masło 20 dag
cukier puder 20 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
puree z dyni 0,3 szkl
śmietana 2 łyżki
żółtko jajek 2 szt

Biszkopt

jajko 4 szt
mąka tortowa 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mak 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
aromat migdałowy 0,5 łyżeczki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
sól szczypta

Krem

margaryna 25 dag
jajko 2 szt
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
czekolada gorzka 10 dag
sok z cytryny do smaku
wiórki kokosowe 0,5 szkl

Poncz

woda 150 ml
cukier waniliowy 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe ciasto z kremem

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać starte na tarce zimne masło, żółtka, śmietanę i pure z dyni.
Krok 1 - Dyniowe ciasto z kremem  foto
2
Szybko zarobić ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na pół godziny.
Krok 2 - Dyniowe ciasto z kremem  foto
3
Następnie ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, włożyć na 2 blaszki o wymiarze 25/36 cm, wyłożone papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
Krok 3 - Dyniowe ciasto z kremem  foto
4
Biszkopt z makiem
Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru.
Krok 4 - Dyniowe ciasto z kremem  foto
5
Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku.
Krok 5 - Dyniowe ciasto z kremem  foto
6
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i suchym makiem. Połączyć z masą jajeczną, dodać sok z cytryny i aromat, delikatnie wymieszać.

Wylać do przygotowanej formy o takiej samej wielkości jak ciasto dyniowe i włożyć na 12-15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Krok 6 - Dyniowe ciasto z kremem  foto
7
Krem
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gotującą się wodą. Zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia.

Margarynę dokładnie utrzeć, dodając po łyżce zimnej masy jajecznej, wiórki kokosowe i płynną czekoladę. Zimne ciasto skropić ponczem i przekładać.

Po wierzchu ciasto posmarować cienką warstwą masy i posypać wiórkami kokosowymi.
Krok 7 - Dyniowe ciasto z kremem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 25.06.2017 21:48
Smaczne ciasto.
olkaaa 25.06.2017 21:19
chętnie zrobię
Stenka 25.06.2017 21:04
interesująca propozycja
agnieszka214 25.06.2017 21:02
Taki kawałek bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak