Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy warkocz z ziołami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
jajko 2 małe
mleko 1/2 szkl
drożdże 10 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 duża łyżka
ser żółty 20 g
masło miękkie 40 g
olej do posmarowania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy warkocz z ziołami

1. Drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki i kilkoma łyżkami mleka, odstawiamy aby wyrosły.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozmącone jajka (troszkę zostawiamy do posmarowania ciasta), sól, wyrośnięte drożdże.
Dolewamy stopniowo mleko i miesimy ciasto. Pod koniec mieszenia dodajemy masło i zioła.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swą objętość.
2. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat i jeszcze raz zagniatamy, aby wypuścić nagromadzone powietrze.
Dzielimy na trzy równe części, z każdej formujemy cienki wałek i zaplatamy warkocz.
Przekładamy go do wysmarowanej olejem keksówki i zostawiamy aby podrosło.
Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy tartym serem.
Pieczemy w temperaturze 175-180 *C od 20-25 minut do zrumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 25.06.2017 21:18
bardzo fajny
agnieszka214 25.06.2017 21:11
Tak warkocz pycha zjeść

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak