Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka piaskowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
margaryna 1 kostka
jaja 5 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka piaskowa

Margarynę utrzeć z cukrem w makutrze. Dodawać powoli żółtka i dalej ucierać. Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia. Wmieszać. Ucierać dalej w makutrze. Białka ubić na sztywno (można dodać do nich szczyptę soli) i dalej ucierać. Ciasto wlać do formy nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp. 180 st. C przez 40-45 minut. Na konie posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aga130982 24.12.2011 08:36
MNIAM
ben-ka 16.12.2011 11:03
lubię takie ciasto,a do kawy - marzenie:)
KasiaK90 20.07.2011 11:58
super
iwa643 23.06.2011 06:27
pycha
malaczarna23 09.06.2011 09:38
uwielbiam
IlonaAlbertos 10.02.2011 00:35
Robię trochę inaczej, ale przyznam, że babka piaskowa to jedno ze smaczniejszych ciast.
ElizaT 21.01.2011 18:27
super
gosia47-47 07.11.2010 11:08
uwielbiam takie baby :)
Agnieszka_B 29.08.2010 12:11
Wygląda przepysznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak