Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki ze śliwkami i bakaliami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
mleko 1 szkl
masło 3 dkg
drożdże 2 dkg
cukier 2 łyżki
żółtko jajek 2 szt
marmolada śliwkowa 4 łyżki
mieszanka bakaliowa 100 gr

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki ze śliwkami i bakaliami

Mleko zagrzać na lekko ciepło, rozrobić w nim drożdże z cukrem, dodać trochę mąki i wymieszać. Dodać żółtka rozmieszane z cukrem, mieszać dodając stopniowo po trochu mąkę, wyrabiać ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia..
Bakalie pokroić i wymieszać z marmoladą.

Ciasto podzielić na ok 8 równych kawałków, uformować krążki z dołkami w środku i nałożyć nadzienie. Pozostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym białkiem i posypać pokruszonymi orzechami. Piec na kamieniu ok 30 min .. na blasze ok 45-50 min 175 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczka2 01.10.2012 17:23
pyszne i piękne
Betka 28.05.2012 11:36
lubię takie;))
agnieszka189 08.02.2012 14:14
Ależ one apetycznie wyglądają!
Koper 25.02.2011 16:53
przepiękne te bułeczki
Sarenka 02.10.2010 08:51
Wspaniale. Uwielbiam takie slodkosci. U Ciebie wszystko wyglada zawsze rewelacyjnie.
banditka 06.09.2010 14:26
oj musze wyprobowac ten przepis :) jako fanka wszelkich ciach, babeczek, bułeczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak