Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wysokie ciasto z chałwą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jaja 4 szt
mąka 4 lyzki
budyń śmietankowy 4 lyzki
proszek do pieczenia 1 lyzeczka
cukier 0,5 szkl
olej 2 lyzki

Placek miodowy

mąka 30 dag
margaryna 15 dag
miód płynny 2 lyzki
Soda oczyszczona Prymat 1 lyzeczka
smietana 18% 1 lzyka
cukier 10 dag
jaja 2 szt
kakao 1 lyzka

Masa chałwowa

mleko 0,5 l
budyń śmietankowy 1 szt
masło 1 szt
cukier puder do smaku
alkohol do smaku
chałwa 2 szt

Dodatkowo

dżem porzeczkowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Wysokie ciasto z chałwą

Placek miodowy:
Z mąki, margaryny, miodu, sody, śmietany, cukru, jajka, kakao zagniatamy ciasto. Wykładamy na 2 blaszki o wymiarze 25/36 i pieczemy do 15 minut w 180 stopniach.
Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.
Masa chałwowa:
Na mleku gotujemy budyń. Chałwę łączymy z utartym masłem. Do masy chałwowej dodajemy porcjami budyń- miksujemy. Dodajemy cukier puder do smaku wraz z alkoholem.
Przełożenie ciasta:
Placek miodowy- dżem z porzeczki- masa chałwowa- biszkopt- dżem z porzeczki- masa chałwowa- placek miodowy- smarujemy lekko kremem i dekorujemy polewą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 25.06.2017 11:34
Super ciasto!
mirosława4 25.06.2017 11:29
apetyczne !
Krystyna32 25.06.2017 11:01
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak