Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piróg biłgorajski

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 3 kg
kasza gryczana 0,5 kg
śmietana 1 szkl
kostka białego sera
margaryna 1 szt
jajko 4 szt
sól

Przepis i sposób przygotowania na: piróg biłgorajski

Ziemniaki myjemy obieramy i gotujemy w osolonej wodzie,odcedzamy.Surowa kasze gryczana mieszamy z ziemniakami,a nastepnie dokłdanie rozgniatamy tłuczkiem,by powstała masa o jednolitej konsystencji,bez grudek.W garnku roztapiamy margaryne na małym ogniu.Wbijamy jajka dodajemy pokruszont biały ser i dokładnie mieszamy.Mase serowa dodajemy do ziemniaków z kasza,wlewamy smietane przyprawiamy sola do smaku i mieszamy.Przekładamy do natłuszczonej blachy.Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem.Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 st.wkładamy blache z pirogiem i pieczemy 1,5 godz. az na wierzchu utworzy sie skorupa.;

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak