Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z jabłkami budyniowymi, galaretką i bitą śmietaną truskawkową...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO KRUCHE

masło lub margaryna 15 dag
cukier 10 dag
jajko 1 sztuka "L"
sól - szczypta
mąka tortowa 250-300 gram
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

JABŁKA BUDYNIOWE

jabłka 6 sztuk
cukier 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka
budyń czekoladowy 1 opakowanie

DODATKI

truskawki 1/2 kg
galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie
śmietana 30% 250 ml
galaretka truskawkowa 1 opakowanie

Porada

ciasto kruche przygotowałam dwa dni wcześniej i schowałam w folii do zamrażarki i potem odmrożone, takie ciasto wg mnie jest lepsze po upieczeniu

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z jabłkami budyniowymi, galaretką i bitą śmietaną truskawkową...

Kroki postępowania

1
obrane ze skórki jabłka zetrzeć na tarce grubsze oczka, wsypać cukier, budyń czekoladowy, sok z cytryny dodać i wszystko wymieszać
Krok 1 - tarta z jabłkami budyniowymi, galaretką i bitą śmietaną truskawkową... foto
2
wsypać 250 gram mąki-jeśli trzeba to w trakcie dosypać, zależy ile tłuszcz maki wchłonie - z podanych składników w tym miękka margaryna w robocie lub ręcznie zrobić ciasto kruche, zawinąćw folię i do zamrażarki, u mnie było dwa dni i odmrożone przed pieczeniem, forma 30x30 cm silikonowa, ciasto palcami wylepić w formie, nakłuć widelcem, podpiec w 180 C, grzanie góra/dól 20 minut, lekoo wystudzić, na cieście podpieczonym rozsmarować jabłka budyniowe i piec około 40 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić, aby budyń stężał
Krok 2 - tarta z jabłkami budyniowymi, galaretką i bitą śmietaną truskawkową... foto
3
na zimne jabłka położyć połówki truskawek, galaretkę brzoskwiniową roizmieszać w 450 ml gorącej wody i prawie tężejącą wylać na ciasto, schować do lodówki na kilka godzin, następnie formę nakryć talerzem i odwrócić, następnie znowu nakryć talerzem i odwrócić
Krok 3 - tarta z jabłkami budyniowymi, galaretką i bitą śmietaną truskawkową... foto
4
zimną śmietanę 30% wlać do wysokiego naczynia, wsypać galaretkę truskawkową i mikserem ubić na sztywno, rękawem cukierniczym bitą śmietanę nalóżyć na galaretkę, schować do lodówki
Krok 4 - tarta z jabłkami budyniowymi, galaretką i bitą śmietaną truskawkową... foto
5
ciasto jest kruche i miękkie i doskonale smakuje z jabłkami, truskawkami i bitą śmietaną............SMACZNEGO!!!
Krok 5 - tarta z jabłkami budyniowymi, galaretką i bitą śmietaną truskawkową... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 25.06.2017 14:42
pychota takie ciasto
ilka01 25.06.2017 13:20
pyszności ...:)
Krystyna32 25.06.2017 11:02
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak