Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SZCZAWIOWA

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki podstawowe

marchewka średnia
pietruszka
szczaw 2 pęczki, około 300 g
bulion warzywny około 2 l

Dodatkowo

masło łyżka
śmietana 18 proc 180 ml
sól i pieprz
mąka 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: SZCZAWIOWA

Marchewkę i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach, gotuję w bulionie (około 10-15 minut) z dodatkiem masła.
Szczaw siekam, dodaję do bulionu, gotuję do miękkości przez kilka minut.
Mąkę rozrabiam w odrobinie wody, dodaję do garnka.
Zahartowaną wcześniej śmietanę wlewam do zupy, mieszam (można dodać jej więcej - w zależności od tego, jak kto lubi).
Doprawiam do smaku wedle własnego uznania.
Zupę podaję z jajkiem ugotowanym na twardo oraz okraszonymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 26.06.2017 14:23
Ja też! :)
Ada-Gaba 25.06.2017 13:32
bardzo smaczna zupa
mysza75 25.06.2017 10:19
pyszna zupka z jajkiem
Motorek 25.06.2017 09:38
Uwielbiam.
pestka 25.06.2017 00:40
bardzo lubię taką zupę
Małgorzata92 24.06.2017 23:32
Fajny przepis :)
halina17 24.06.2017 22:45
Ja lubię zupę szczawiową z jajkiem i ryżem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak