Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka z masą budyniową i truskawkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto;

masło 125 g,
woda 1 szkl,
jajko 5 szt,
mąka pszenna 1 szkl,

dodatkowo;

mleko 2 szkl,
cukier 1 szkl,
mąka ziemniaczana 2 łyżki,
mąka pszenna 2 łyżki,
masło lub margaryna 1 kostka
truskawki świeże 300 g,

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka z masą budyniową i truskawkami

Ciasto ;
Zagotować wodę z tłuszczem,dodać mąkę,
Podgrzewać na małym ogniu około minuty energicznie mieszając i rozcierając masę.
Następnie wystudzić.
Do wystudzonej masy dodawać kolejno jajka i miksować na najwyższych obrotach,przez około 5 minut.
Ciasto rozdzielić na dwie części , każdą część wlać do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką blachy.(Blachy tej samej wielkości 25/35 cm) i piec w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez 10 minut,następnie zmniejszyć temperaturę i piec jeszcze około 20 minut.do uzyskania złotego koloru.
Obydwa ciasta pieczemy tak samo.
Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć kremem budyniowym z truskawkami.

Krem budyniowy;
W garnku zagotować szklankę mleka z cukrem.
W drugiej szklance mleka rozmieszać obie mąki.
Do gotującego sie mleka wlać rozmieszane mąki cały czas dokładnie mieszać tak jak robimy budyń.
Gotową masę budyniową zakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
W misce zmiksować miękkie masło, na puszystą masę.
Do takiej masy dodawać po łyżce masy budyniowej.
Zmiksować do połączenia składników, dodając oczyszczone i pokrojone truskawki.
Delikatnie wymieszać.

Karpatkę posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 29.06.2017 08:27
pyszne ciasto;)
gusia1000 25.06.2017 00:49
Dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak