Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z młodą kapustą

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 500 g
jajko 2 sztuki
mleko 185 ml
margaryna 125 g
drożdże świeże 40 g
cukier szczypta
trawa cytrynowa cięta 1 łyżeczka
curry 1/2 płaskiej łyżeczki
sól
pieprz

nadzienie

cebula biała 2 sztuki
marchewka 1 duża
groch żółty połówki 100 g
ziele angielskie 4 sztuki
sok z cytryny
cukier do smaku
sól do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat 1 łyżeczka
korniszony malutkie 140 g

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z młodą kapustą

Kroki postępowania

1
Połówki żółtego grochu namoczyć kilka godzin, przepłukać i gotować do miękkości w świeżej wodzie ok.45 minut.

Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści i razem z cebulą i marchewką poszatkować.

Wszystko przełożyć do większej miski, suto posypać solą, wygnieść, przykryć i odstawić na ok jedną godzinę.

Potem przełożyć do garnka, zalać wodą, mniej więcej do połowy kapusty. Dodać przyprawy, odrobinę cukru i soku z cytryny do smaku. Dusić pod przykryciem ok 15 minut.

Ugotowany groch dodać do kapusty. Doprawić pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.

Przestudzić, odcisnąć z nadmiaru wody, doprawić.
Krok 1 - Bułeczki z młodą kapustą foto
2
Z drożdży i części letniego mleka robimy rozczyn. Gdy wyrośnie, przekładamy do przesianej mąki, dodajemy jajka, resztę mleka, ciętą trawę cytrynową, curry, sól, pieprz i na koniec rozpuszczoną letnią margarynę. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Bułeczki z młodą kapustą foto
3
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy długie prostokąty, nakładamy farsz zostawiając wolne boki. Po środku rozkładamy rząd ogórków korniszonów, całość zwijamy a potem przecinamy na dowolne kwadraty.
Krok 3 - Bułeczki z młodą kapustą foto
4
Na ozdoby zostawiamy niewielką ilość ciasta, którą wałkujemy bardzo cieniutko i wycinamy dowolne wzorki.
Ja część zrobiłam bez ozdób, tylko posypałam kminkiem.
Krok 4 - Bułeczki z młodą kapustą foto
5
Bułeczki odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i solą. Możemy też posypać kminkiem.
Pieczemy w 180 C, kilkadziesiąt minut, do przyrumienienia.
Krok 5 - Bułeczki z młodą kapustą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 24.06.2017 22:14
Fajne bułeczki;))
Patrycja33 24.06.2017 20:16
pyszności!!!!
RenataZ-et 24.06.2017 18:39
wyglądają bardzo apetycznie :)
olkaaa 24.06.2017 18:27
lubię takie
gosia56 24.06.2017 17:48
Super porywam jedną;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak