Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z piwem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
żółtko jajek 12-15 szt.
drożdże świeże 12 dag
cukier 1/2 szklanki
piwo jasne 1/2 butelki
margaryna 1/2 kostki/roztopiona
sól szczypta
konfitura
mleko
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z piwem

Wykonanie rozczynu:
Drożdże, 2 łyżki cukru, 5 łyżek mleka, 2łyżki mąki wymieszać w misce i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
Wykonanie pączków:
Piwo zagotować. Dwoma łyżkami gorącego piwa zalać mąkę i wymieszać( mąka nadal będzie sypka, a tylko lekko sparzona piwem) Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z rozczynem, , mąką i resztą piwa. Ciasto wyrabiać przez kilka minut, a następnie dodać roztopioną margarynę i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy aż stanie się elastyczne i będzie odstawać od ręki. Po czym odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, na stolnicy wysypanej mąką formujemy pączki, do każdego dajemy po łyżeczce nadzienia. Pączki smażymy na silnie rozgrzanym oleju, następnie odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 24.06.2017 18:40
wyglądają super :)
olkaaa 24.06.2017 18:27
super pomysł
ilka01 24.06.2017 16:37
z piwem nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak