Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa tarta z porem, pieczarkami i liściem chrzanu

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 150 g
woda letnia ok. 70 ml
drożdże świeże 11 g
olej rzepakowy 2 łyżki
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyżeczka
Czosnek staropolski Prymat 1/2 łyżeczki
sól
cukier szczypta

nadzienie

por ok. 180 g oczyszczonego
pieczarki 275 g
ząbki czosnku 2 sztuki
oliwki zielone 5-6 sztuk
pomidor 1 sztuka
sól do smaku
pieprz
Czosnek staropolski Prymat
bazylia świeża kilka listków

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa tarta z porem, pieczarkami i liściem chrzanu

Kroki postępowania

1
Nadzienie:

Pieczarki i pora pokroić w paski. Na suchej grubej patelni przesmażyć najpierw pieczarki, po 4-5 minutach dodać pory. Dusić na małym ogniu kilkanaście minut. Pod konie możemy dodać posiekany czosnek.
Krok 1 - Drożdżowa tarta z porem, pieczarkami i liściem chrzanu foto
2
Po uduszeniu przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem staropolskim. Studzimy.

Pomidora wyparzamy i zdejmujemy skórkę.
Krok 2 - Drożdżowa tarta z porem, pieczarkami i liściem chrzanu foto
3
Ciasto.

Do przesianej mąki kruszyć drożdże, posypać szczyptę cukru, chwilę odczekać.

Potem wlać letnią wodę, olej, dodać czosnek niedźwiedzi, czosnek staropolski, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Rozwałkować w okrąg.
Spód okrągłej formy 20 lub 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ciastem, dół i boki.
Przykryć i odstawić do podrośnięcia.
Krok 3 - Drożdżowa tarta z porem, pieczarkami i liściem chrzanu foto
4
Piekarnik nagrzać do 190 C.
Boki podrośniętego ciasta wyłożyć kawałkami liści chrzanu.
Krok 4 - Drożdżowa tarta z porem, pieczarkami i liściem chrzanu foto
5
Środek blaszki wypełnić pieczarkami z porem, rozłożyć oliwki i plasterki pomidora.
Około 10 minut podpiec w 190 C, potem dopiekać w 180 C do przyrumienienia.
Po upieczeniu ozdobić listkami bazylii.
Krok 5 - Drożdżowa tarta z porem, pieczarkami i liściem chrzanu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 24.06.2017 17:49
na pewno pyszna
Olga_SK 24.06.2017 17:39
Świetny pomysł! Tarta wygląda bardzo apetycznie :)
benka 24.06.2017 16:10
Ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak