Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron ze szpinakiem i kotlecikami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron grube wstążki 20 dag
szpinak mrożony 250 g
masło 2 łyżki
ząbki czosnku 2 szt
sól i pieprz do smaku
śmietana 18 proc 2 łyżki
mięso mielone wieprzowe 40 dag
jajko 1 szt
bułka 1 szt
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyzeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat do obtoczenia
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron ze szpinakiem i kotlecikami

Bułkę moczymy w wodzie, odciskamy i dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy małe kotleciki obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Na patelni roztapiamy masło dodajemy szpinak, chwilę podsmażamy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron mieszamy ze szpinakiem i całość podsmażamy jeszcze 5 minut. Makaron podajemy z małymi kotlecikami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak