Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada czekoladowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

jajko 3 szt
cukier 1/3 szkl
mąka pszenna 1/3 szkl
kakao 1 czubata łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem czekoladowy

mleko 2 szkl
cukier 1 szkl
cukier waniliowy 2 torebki
czekolada gorzka 200 g
masło 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada czekoladowa

Białka ubijamy na sztywną pianą i dodajemy cukier . Żółtka roztrzepujemy wlewamy do ubitych białek, delikatnie mieszamy łyżką. Mąkę przesiewamy dodajemy proszek do pieczenia i kakao, dodajemy masy jajecznej, jeszcze raz delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wkładamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 33x26 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C. Ciasto pieczemy około 9 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy odwracamy do góry papierem kładąc na ściereczkę. Zdejmujemy papier, gorący zwijamy razem ze ściereczką. Zostawiamy do ostudzenia. Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym na wolnym ogniu aż zgęstnieje często mieszając około 20 minut. Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w mleku. Odstawiamy do przestygnięcia. Masło ucieramy na puch i dodajemy zimną masę czekoladową. Roladę rozwijamy i rozsmarowujemy na niej 3/4 kremu i zwijamy w rulon. Pozostałą część masy rozsmarowujemy na wierzchu rolady

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 24.06.2017 15:44
mnie już ślinka leci ;)
KORAL 24.06.2017 13:23
ładnie wygląda :)
pestka 24.06.2017 11:03
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak