Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zup kurkowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 6 szt
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/2 szt
cebula 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 3 ziarna
woda 2 litry
masło 2 łyzki
kurki 25 dag
sól i pieprz do smaku
majeranek 1/2 łyżeczki
śmietana 18 proc 200 g
mąka pszenna 2 łyżki
natka pietruszki kilka łyzeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Zup kurkowa

Cebulę kroimy w kostkę i dusimy około 10 minut na maśle. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę a kurki dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Do cebuli dodajemy ziemniaki i kurki i smażymy kolejne 10 minut. Marchew, pietruszkę oraz selera ścieramy na tarce o drobnych oczkach wlewamy wodę dodajemy podsmażone ziemniaki z kurkami. Do zupy wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa zmiękną dodajemy majeranek, posiekaną natkę pietruszki. Mąkę mieszamy ze śmietaną dolewamy 4 łyżki wody i 4 łyżki gorącego wywaru i zagęszczamy zupę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak