Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z rodzynkami i pianą

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1,5 szkl
margaryna 125 g
cukier 1/2 szkl
jajko 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa serowa

twaróg 1 kg
masło 100 g
mleko 3,2% 1,5 szkl
budyń śmietankowy 2 szt
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
żółtko jajek 6 szt
cukier 1 szkl
cukier wanilinowy 16 g
rodzynki 100 g

Piana

białko 6 szt
cukier puder 1 szkl
sok z cytryny 3 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z rodzynkami i pianą

Na stolnicę wysypujemy mąkę dodajemy margarynę, cukier, jajko i proszek do pieczenia. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, owijamy w folię i wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Blachę o wymiarach 40x26 cm smarujemy delikatnie margaryną posypujemy bułką tartą i schłodzonym ciastem wylepiamy blaszkę. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180C. Twaróg mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa dodajemy masło, żółtka, i wsypujemy oba cukry. Budynie rozpuszczamy w mleku i wlewamy do masy serowej,dodajemy skórkę i rodzynki. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji . Na podpieczone ciasto wylewamy masę serową i pieczemy 40 minut w temp 180C. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i sok z cytryny.Dokładnie mieszamy. Na upieczone ciasto wykładamy pianę z białek, wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 20 minut aż beza się zrumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 24.06.2017 08:26
bardzo dobry
Franciszek 24.06.2017 00:43
dobre do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak