Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka z indyka

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z indyka 1 - 1,3 kg
woda 2 litry
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 2 łyżki
sól 1 łyżka
Kucharek przyprawa uniwersalna 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat 1-2 łyżki
majonez 1 łyżka
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2-3 łyżki
ziele angielskie 4 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka z indyka

Kroki postępowania

1
Fileta z indyka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym .Natrzeć solą peklowaną i pozostawić na 6-9 godzin lub na noc w lodówce przykryte folią spożywczą .
Krok 1 - Szynka z indyka  foto
2
Po tym czasie mięso włożyć do siatki masarskiej .
Krok 2 - Szynka z indyka  foto
3
Przygotować zalewę z podanych składników i włożyć szynkę do gotującej się zalewy . Zmniejszyć ogień i gotować 50 minut na wolnym ogniu . Po tym czasie zdjąć z ognia i wystudzić w zalewie na całą noc .
Krok 3 - Szynka z indyka  foto
4
Następnego dnia wyjąć szynkę z zalewy i zagotować zalewę , włożyć mięso i gotować około 50 minut na małym ogniu . Wystudzić w zalewie .
Krok 4 - Szynka z indyka  foto
5
Po wystudzeniu zdjąć siatkę masarską .
Krok 5 - Szynka z indyka  foto
6
Szynka gotowa do spożycia ,można kroić na kanapki .
Krok 6 - Szynka z indyka  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 23.06.2017 21:11
Fajnie zrobiona ;))
Renataj 23.06.2017 20:37
Lubię takie domowe mięska:)
Motorek 23.06.2017 20:03
Domowa najlepsza
Jolanta40 23.06.2017 19:36
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak