Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowe ciasto z brzoskwiniami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 6 szt
mąka pszenna 1 szkl
mak 1 szkl sypkiego
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
masa
śmietana 2 op "Śnieżki"
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki kopiaste
cukier
sok z cytryny
Dodatki:
brzoskwinie w puszce 1 op
Krem: dowolny kilka łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Makowe ciasto z brzoskwiniami

Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywno i dodać żółtka i cukier. Na koniec dodać mąkę połączoną z makiem i proszkiem do pieczenia. Przełożyć do przygotowanej dużej blaszki i piec do suchego patyczka ok 30 min w 180 stopniach.

Ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Żelatynę rozmieszać w malutkiej ilości wody i leciutko przestudzić. Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić. Śmietanę przygotować wg przepisu na op i na koniec ubijania dodać żelatynę i sok z cytryny.
Dodać brzoskwinie, szybko wymieszać i wyłożyć na ciasto. Przykryć drugim blatem ciasta. Dowolnie udekorować.
Ja wierzch zasmarowałam kremem i posypałam rozkruszonym ciastem piernikowym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 23.06.2017 17:20
wygląda na apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak